Gäddfabriker på gång i Blekinge

Foto: Olof Engstedt  / Elever från Fiskevårdslinjen på Blekinge Folkhögskola hjälper Sportfiskarna och sköter provfisket för att kontrollera hur stor populationen av gädda är.Foto: Olof Engstedt / Elever från Fiskevårdslinjen på Blekinge Folkhögskola hjälper Sportfiskarna och sköter provfisket för att kontrollera hur stor populationen av gädda är.

Sportfiskarnas projektkontor i Kalmar projekterar nu för byggandet av flera gäddfabriker i Blekinge.

Inför byggstart i höst av en gäddfabrik genomförs undersökande provfisken för att kunna jämföra beståndsstatus före och efter åtgärd. Provfisket sköts av elever från fiskevårdslinjen på Blekinge Folkhögskola.

– Provfisket visar att det redan finns ett lekbestånd, det blev faktiskt en gädda redan första dagen. Dock så är det inte jättemånga fångade än. Gäddorna mäts och räknas och släpps sedan åter för att få sköta sina lekbestyr. Med en optimerad gäddvåtmark färdig tills nästa vår finns därmed förutsättningar för en kraftig ökning av gäddor på sikt, konstaterar Olof Engstedt, projektledare och biolog på Sportfiskarna.

Kommentarer

Be the first to comment on "Gäddfabriker på gång i Blekinge"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*